Dark Chocolate and Salted Caramel Florentines | Florentines Chocolat Noir-Caramel Salé

[veuillez défiler vers le bas pour la version française] Forget ‘I’m in the Mood for Dancing’. Lockdown 2.0 is here, and I’m in the mood for baking. (As is the rest of Cambridge, judging by the depleted shelves of flour in Tesco.) You can whip up a batch of Florentines in an hour and if you’re not keen on raisins or mixed peel, you can swap them for your preferred dried fruits. Easy-peasy. What’s not to love about these delicious, sticky, fruity and chocolate-y morsels?

Recipe | Dark Chocolate and Salted Caramel Florentines

Makes 22 (adapted from Laura’s ‘Milk Chocolate, Salted Caramel and Pecan Florentines’ recipe on The Great British Bake Off)

Ingredients:

  • 120g flaked almonds
  • 50g pecans, finely chopped
  • 50g mixed peel
  • 85g raisins or sultanas, chopped
  • 20g plain flour
  • 45g unsalted butter
  • 75g soft light brown sugar
  • 55g golden syrup
  • ½ teaspoon sea salt
  • 200g dark chocolate (to decorate)

Method:

  1. Preheat oven to 160°C fan.
  2. Mix the flaked almonds, chopped pecans, mixed peel, raisins and flour together in a bowl, and set it aside.
  3. Melt the butter, sugar and golden syrup in a pan over a low/medium heat for 4-5 minutes, or until the butter and sugar have melted and the mixture has thickened to a syrupy caramel.
  4. Remove from the heat. Stir in the salt, then add the dry ingredients.
  5. Spoon a dessert spoonful of the mixture into each cup of a non-stick muffin pan, and press it down with the back of the spoon.
  6. Bake for 10 minutes or until golden. (If, like me, you’ve only got one muffin tin, bake in two batches.)
  7. Leave to cool for a few minutes in the muffin tin to allow the caramel time to harden. Gently extract the Florentines from the muffin tin with a teaspoon and transfer to a wire rack.
  8. While the Florentines are cooling, melt the chocolate in the microwave (a couple of minutes, with a stir in the middle, does the trick) or over a bain-marie.
  9. Use a teaspoon to coat the base of each Florentine with melted chocolate. Leave upside-down on the wire rack to cool.
  10. Store in an airtight container, and enjoy (ideally with a nice warm brew!).

Tips:

  • Not a fan of raisins? Swap them for another dried fruit, such as cranberries. Similarly, if you’re not keen on mixed peel, swap it for glacé cherries.
  • Don’t have a muffin tin? Line a baking tray with greaseproof paper, and spoon the mixture onto that. Leave a few centimetres between each, as they’ll spread a fair bit.
  • If you don’t have sea salt, substitute for table salt.

Recette | Florentines Chocolat Noir-Caramel Salé

Oubliez ‘I’m in the Mood for Dancing’ (titre d’une chanson entraînante de The Nolan Sisters). Confinement 2.0 est là, et j’ai envie de faire des gâteaux. (Comme un grand nombre de personnes à Cambridge, d’après les étagères de farine au supermarché.) Vous pouvez faire une fournée de florentines en une heure et si vous n’aimez pas les raisins secs ou zestes d’orange et de citron confits (ce qu’on appelle « mixed peel » en Angleterre), vous pourrez les substituer pour vos fruits secs préférés. Ces morceaux sont faciles à préparer et délicieux . . . que demander de plus ?

Fait 22 florentines (recette tirée de celle-ci de The Great British Bake Off)

Ingrédients :

  • 120g d’amandes effilées
  • 50g noix de pécan, émincés
  • 50g zestes d’orange et de citron confits
  • 85g de raisins secs or raisins de Smyrne, chopped
  • 20g de farine
  • 45g de beurre
  • 75g de sucre roux
  • 55g de mélasse raffinée (ce qu’on appelle « golden syrup » en Angleterre)
  • ½ petite cuillère de sel de mer
  • 200g de chocolat noir (pour la décoration)

Préparation :

  1. Préchauffez le four à 160°C (four à chaleur tournante) ou à 180°C (four normal).
  2. Mélangez les amandes effilées, noix de pécan émincés, zestes d’orange et de citron confits, raisins secs et farine dans un saladier. Mettez-le à côté.
  3. Faites cuire à feu doux le beurre, le sucre roux y la mélasse raffinée dans une casserole pendant 4-5 minutes, ou jusqu’à ce que le beurre et le sucre soient fondus et le mélange ressemble au caramel.
  4. Retirez la casserole du feu. Ajoutez le sel, puis incorporez les ingrédients secs.
  5. Mettez une cuillère du mélange dans chaque moule d’un moule à muffin, et étalez-la avec le dos d’une cuillère.
  6. Faites cuire pendant 10 minutes ou jusqu’à ce qu’ils soient dorés. (Si, comme moi, vous n’avez qu’un moule à muffin, les faites cuire en deux fournées.)
  7. Laissez-les rafraîchir dans le moule pendant quelques minutes, pour que le caramel puisse se solidifier. Avec une petite cuillère, retirez les florentines du moule doucement et les mettez sur une grille à pâtisserie.
  8. Tandis que les florentines se rafraîchissent, faites fondre le chocolat dans un four à micro-ondes pendant deux minutes (le remuez après une minute) ou au bain-marie.
  9. Étalez une couche de chocolat sur l’envers lisse des florentines avec une petite cuillère. Laissez durcir le chocolat.
  10. Conservez-les dans un récipient hermétique, et dégustez-les avec une bonne tasse de thé.

Idées :

  • Vous n’aimez pas les raisins secs ? Substituez-les pour un autre fruit sec, comme les canneberges. De même, si vous n’aimez pas les zestes d’orange et de citron confits, substituez-les pour les cerises confites.
  • Vous n’avez pas un moule à muffins ? Doublez deux plaques de cuisson du papier cuisson. Faites des petits tas du mélange et disposez-les très espacés sur le papier.
  • Si vous n’avez pas du sel de mer, le substituer pour le sel de table.

2 thoughts on “Dark Chocolate and Salted Caramel Florentines | Florentines Chocolat Noir-Caramel Salé

  1. Looks yummy! It’s a shame that the UK has gone back into lockdown, and it appears that the COVID-19 situation isn’t going away anytime soon in the world…but it’s true that baking can help cope with it! After all, what’s not to love about making sweets? Having a nice treat really takes the stress off of the circumstances at hand, even if temporarily. Stay safe, Rosie!

    Liked by 1 person

    1. Thanks! There was a degree of inevitability about it, but the restrictions aren’t quite as tough as they were in the first lockdown. We can go outside for fresh air and exercise more than once a day this time, so that’s a massive plus – especially as we’re now living in a flat and don’t have access to a garden. Baking is always a good form of escapism, and having a sweet treat to hand in times like this is never a bad thing! Hope you and your family are staying safe 🙂

      Liked by 1 person

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