Oaty Lemon Squares | Carrés Citron-Avoine

[veuillez défiler vers le bas pour la version française]. For one reason or another, I’ve not posted a recipe for almost two years. During one of the lockdowns (I’ve not a clue which), I stumbled upon a recipe for creamy lemon crumble bars. Think baked cheesecake and traditional fruit crumble rolled into one bite-sized bar. Delicious. I’ve been tinkering with it on and off for the past year, experimenting with other flavours (see the tips section) along the way, and here’s the result: a tasty, tangy-but-sweet treat that’s ideal as a lunchbox snack and wouldn’t look out of place at an afternoon tea. Bon appétit!

Recipe | Lemon Oat Squares

Adapted from this recipe by Bake Play Smile.

Ingredients:

  • 150g plain flour
  • 110g oats
  • ½ teaspoon baking powder
  • 100g granulated sugar
  • 75g light brown sugar
  • 170g margarine
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 397g condensed milk
  • 2 lemons, zested and juiced
  • 2 egg yolks

Method:

  1. Grease and line a 20cm x 20cm tin with greaseproof paper, and set aside.
  2. Mix together the flour, oats, baking powder and both sugars in a large bowl.
  3. Put the margarine in a heatproof bowl, then melt it in the microwave. (A couple of minutes, in bursts of one minute, should do the trick.)
  4. Stir the vanilla extract into the melted margarine. Pour this into the dry ingredients, and stir well.
  5. Tip approx. two-thirds of the crumble mixture into the prepared tin. Press it down with your fingers to form an even layer.
  6. Bake at 160°C fan for 12-15 minutes, or until golden.
  7. While the base is cooking, prepare the lemon cream. Beat the condensed milk, egg yolks, lemon zest and lemon juice together in a bowl.
  8. When the base has cooked, remove tin from the oven. Pour the lemon cream over the base. Sprinkle the remaining crumble mixture on top. Return the tin to the oven for a further 25 minutes.
  9. Remove from oven and leave to cool.
  10. Cut into sixteen squares. Refrigerate for a couple of hours before tucking in.

Tips:

  • Prices are only going in one direction (up), so save those pennies: supermarket own-brand ingredients do the job just as well as any big brand.
  • For a lime variant, swap the two lemons for three limes (zested and juiced).
  • For a passion fruit variant, swap the two lemons for three passion fruits (scoop the flesh out – pips and all – and add to the mixture).

Recette | Carrés Citron-Avoine

Pour une raison ou une autre, je ne partage pas une recette depuis presque deux ans. Pendant le confinement (je ne sais plus lequel), je suis tombée sur une recette pour des carrés au citron crémeux et croustillants. Pense au cheesecake et au crumble, et tu seras sur la bonne voie. Miam ! J’ai fait des changements au fil des mois, en essayant d’autres saveurs (consultes les idées ci-dessous), et voilà le résultat : une friandise savoureuse, à la fois acidulée et sucrée, qui est parfaite pour la boîte à lunch ou bien le goûter et semble également à sa place lors d’un thé de cinq heures. Bon app !

Recette tirée de celle-ci du Bake Play Smile.

Ingrédients :

  • 150g de farine
  • 110g de flocons d’avoine
  • ½ cuillère à café de levure chimique
  • 100g de sucre blanc
  • 75g de sucre roux
  • 170g de margarine
  • 1 cuillère à café d’extrait de vanille
  • 397g de lait concentré sucré
  • 2 citrons, zeste et jus
  • 2 jaunes d’œuf

Préparation :

  1. Beurrez légèrement un moule de 20cm x 20cm et le couvrir du papier cuisson. Mettre de côté.
  2. Dans un saladier, mélangez la farine, les flocons d’avoine, la levure chimique et les deux sucres.
  3. Placez la margarine dans un bol résistant à la chaleur, puis faites fondre la margarine dans le four à micro-ondes. (Environ deux minutes suffira.)
  4. Incorporez l’extrait de vanille à la margarine. Versez les ingrédients liquides dans le saladier, et mélangez les ingrédients secs et liquides.
  5. Versez environ deux tiers du mélange « crumble » dans le moule. Étalez-le avec le bout des doigts pour que vous ayez une couche plate.
  6. Faites cuire le « crumble » à 160°C (four à chaleur tournante) pendant 12-15 minutes, ou jusqu’à ce qu’il devienne doré.
  7. Pendant que le « crumble » cuit, préparez la crème citron. Battez le lait concentré sucré avec les jaunes d’œuf, le zeste de citron et le jus de citron dans un saladier.
  8. Quand le « crumble » est cuit, sortez le moule du four. Versez la crème citron dans le moule. Saupoudrez l’autre tiers du mélange « crumble » dessus. Remettez le moule au four pour 25 minutes.
  9. Sortez-le du four, et laissez-le refroidir.
  10. Coupez le gâteau en seize carrés. Mettez les carrés dans une boîte au frigo pour au moins deux heures avant de les déguster.

Idées :

  • Vu la hausse des prix je vous recommande d’utiliser les marques de distributeur (tels que Stockwell chez Tesco) car ils marchent aussi bien que les produits de marque (tels que McDougall’s, Dr. Oetker et Nestlé).
  • Pour des carrés citron-vert-avoine, remplacez les deux citrons avec trois citrons verts (zeste et jus)
  • Pour des carrés fruit de la passion-avoine, remplacez les deux citrons avec trois fruits de la passion (avec l’aide d’une cuillère, récupérez la chair – y compris les pépins – du fruit de la passion et ajoutez-le au mélange).

Un grand merci à Mélodie (de Our Lake District Escapades) qui a lu et a corrigé la version française!

4 thoughts on “Oaty Lemon Squares | Carrés Citron-Avoine

  1. Never knew I needed this recipe until now! I’ve been making a ton of lemon squares recently, and it never crossed my mind to kick it up a notch with OATY lemon squares! Looks absolutely decadent, and I’ll have to try my hand at these!

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