French Raspberry Tart | Tarte aux Framboises

[veuillez défiler vers le bas pour la version française] Which of a pâtisserie’s many treats takes your fancy? A tangy tarte au citron? A chocolate éclair, erupting with creamy crème pâtissière? Me? Almost every time, I’ll plump for a raspberry tart: a delectable combination of crumbly, sweet pastry, smooth crème pâtissière and juicy raspberries, topped with a dusting of icing sugar or a jelly glaze.

A week or so back, Laurence and I decided to treat ourselves to a baguette from nearby Maison Clément. Fruit tarts nestled in a glass cabinet winked at us. We couldn’t resist: ‘a baguette, please’ became ‘one raspberry tart, one passion fruit tart and a baguette, please.’

That weekend, I browsed raspberry tart recipes, eventually settling on a (new to me) sweet pastry recipe from The Telegraph and Pascal Aussignac’s crème pâtissière recipe (which I’ve used before in a strawberry tart).

1-French Raspberry Tart (15)

Recipe | French Raspberry Tart

Makes a 23cm/9” tart; serves 6-8.

Ingredients:

For the pastry:

  • 85g butter
  • 50g sugar
  • 2 egg yolks
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • 125g plain flour

For the crème pâtissière:

  • 40g sugar
  • 2 egg yolks
  • 15g cornflour
  • 200ml milk
  • 1 teaspoon vanilla essence

To decorate:

  • 250g raspberries

Method:

  1. Prepare the pastry. Cream the butter and sugar together. Stir in the egg yolks and vanilla extract, then add the flour a little at a time.
  2. Wrap the pastry in cling film and chill in the fridge for 30 minutes or so.
  3. Make the crème pâtissière – take your time and follow this section carefully; you don’t want to end up with scrambled egg! Beat the sugar and eggs, then whisk in the cornflour. Set the egg mixture to one side. Put the milk and vanilla essence in a saucepan over a low-medium heat, and stir gently. When the milk is starting to boil (look for little bubbles on the surface), remove the saucepan from the heat and pour the milk into the egg mixture. Whisk thoroughly, pour everything back into the saucepan, and put it back on the heat. Once the mixture starts to boil, allow it to ‘cook’ for three minutes; continue to stir the mixture so that it doesn’t stick to the pan. Once ‘cooked’, transfer to a bowl, cover in cling film and leave to cool in the fridge.
  4. Grease a 23cm/9” tart tin and lightly flour it. Remove the pastry from the fridge, lightly flour the work surface and roll the pastry out to a thickness of approximately 0.5cm. Transfer it to the tin – you might want to use the rolling pin to help.
  5. Chill the pastry in the fridge for 20 minutes.
  6. Blind bake the pastry for 12-15 minutes at 180°C; I prick small holes in the surface of the pastry with a fork, cover the pastry in greaseproof paper and put ceramic beads on top. Gently remove the greaseproof paper and beads, and bake for a further 25-30 minutes or until golden.
  7. Allow the pastry to cool completely (to avoid the dreaded ‘soggy bottom’!) before transferring it to a plate.
  8. Pour the crème pâtissière into the pastry case and spread it around evenly with the back of a spoon.
  9. Top with raspberries.
  10. Store in the fridge, and serve cool (with a dusting of icing sugar if you’re so inclined). Enjoy!

Tips:

  • Save the egg whites and use them to make macarons, meringues or a roulade.
  • Cornflour can be substituted for plain flour, if you don’t have cornflour to hand.

1-French Raspberry Tart (10)

Recette | Tarte aux Framboises

Laquelle des nombreuses gâteries d’une pâtisserie vous attirent ? Une tarte au citron acidulé ? Un éclair au chocolat, fourré de crème pâtissière ? Moi ? Presque chaque fois, je prends une tarte aux framboises : une combinaison délectable de pâte friable, de crème pâtissière et de framboises juteuses, fini d’une pincée de sucre glace ou une gelée de fruits.

Il y a une semaine, à peu près, nous avons décidé d’acheter une baguette de Maison Clément. Dans le cabinet, les tartelettes aux fruits nous a fait un clin d’œil. Nous n’avons pas pu résister aux tartelettes : ‘une baguette, s’il vous plaît’ est devenu ‘une tartelette aux framboises, une tartelette au fruit de passion et une baguette, s’il vous plaît.’

Ce weekend-là, j’ai navigué sur internet pour une recette tarte aux framboises, et ai enfin choisi une (nouvelle pour moi) recette pâte de The Telegraph et une recette crème pâtissière de Pascal Aussignac (qui m’a bien servi pour une tarte aux fraises).

1-French Raspberry Tart (6)

Fait une tarte de 23cm/9”; pour 6 à 8 personnes.

Ingrédients :

Pour la pâte :

  • 85g de beurre
  • 50g de sucre
  • 2 jaunes d’œuf
  • ½ cuillère d’essence de vanille
  • 125g de farine

Pour la crème pâtissière :

  • 40g de sucre
  • 2 jaunes d’œuf
  • 15g de maïzena
  • 200ml de lait
  • 1 cuillère d’essence de vanille

Pour la décoration :

  • 250g de framboises

Préparation :

  1. Préparez la pâte. Battez le beurre avec le sucre. Incorporez les jaunes d’œuf et l’essence de vanille, puis petit à petit ajoutez la farine.
  2. Emballez la pâte en scellofrais et laissez-la au frigo pendant 30 minutes.
  3. Préparez la crème pâtissière – prenez vos temps, et soyez attentif ; vous ne voulez pas faire des œufs brouillés ! Battez le sucre avec les jaunes d’œuf dans un saladier, puis incorporez la maïzena avec un fouet. Mettez le saladier à côté. Mettez le lait dans une casserole avec l’essence de vanille. Faites cuire à feu doux et quand le lait commence à bouillir (il y aura quelques bulles à la surface) retirez la casserole du feu et versez le lait dans le saladier qui contient le mélange sucre-œuf. Battez le lait avec le mélange sucre-œuf, puis versez le tout à la casserole et remettez la casserole au feu. Quand le mélange commence à bouillir, laissez-le ‘cuire’ pendant 3 minutes ; continuez à le mélanger pour que le mélange ne colle pas à la casserole. Une fois cuit, versez la crème pâtissière dans un bol, couvrez-la du scellofrais et laissez-la rafraîchir dans le frigo.
  4. Beurrez légèrement un moule à tarte (de 23cm), et saupoudrez-le avec un peu de farine. Retirez la pâte du frigo, et étalez-la en une couche d’environ 0.5cm. Mettez-la dans le moule à tarte – vous pouvez utiliser le rouleau à pâtisserie pour vous aider !
  5. Mettez la pâte au frigo pendant 20 minutes.
  6. Cuisez la pâte à blanc, pendant 12-15 minutes à 180°C ; après avoir piqué des petits trous dans la pâte avec une fourchette, je la couvre du papier cuisson et mets des bulles céramiques au-dessus. Sortez la pâte du four, enlevez le papier cuisson et les bulles céramiques, et cuisez la pendant 25-30 minutes ou jusqu’à ce que la pâte devienne dorée.
  7. Laissez la pâte rafraichir avant de la mettre sur une assiette.
  8. Versez la crème pâtissière dans la pâte et étalez-la en une couche uniforme avec le dos d’une cuillère.
  9. Décorez la tarte avec les framboises. Si vous voulez, saupoudrez-la avec du sucre glace.
  10. Gardez la tarte dans le frigo, et servez-la fraîche. Bon dégustation !

Idées :

  • Gardez les blancs d’œuf et utilisez-les pour faire des macarons, des meringues ou un gâteau roulé.
  • Si vous n’avez pas de maïzena, vous pourrez remplacer la maïzena par la farine.

1-French Raspberry Tart (3)

5 thoughts on “French Raspberry Tart | Tarte aux Framboises

  1. Mmmm this looks delicious! Not as complex to make as I would have anticipated either. I’ll bookmark this in case I can get the ingredients as this is the sort of thing my mother looooooves. Did Laurence try this as well? How do you two think the home made compares? xx

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    1. Tarts can look deceptively difficult – I’ve been pleasantly surprised by how straightforward they are! Laurence helped eat it 🙂 I don’t think there’s much in it between a bought one and a homemade one, to be honest – though I’ve found the pastry on a bought one is often a little crumblier. Hope you’re able to find the ingredients! Here, the baking shelves aren’t quite as empty as they were at the start of the lockdown.

      Liked by 1 person

    1. I’ve found tarts look as though they could be a faff, but in reality they’re pretty straightforward to make. Plus, if you’ve only got an hour here and there to spare, you can always make the pastry first and the crème pâtissière later and assemble it all at the end 🙂 I doubt I’ll manage to go fruit picking this year, but hopefully more summer berries will be available at the greengrocer’s soon!

      Liked by 1 person

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