Festive Tiffin

[veuillez défiler vers le bas pour la version française] Christmas, to quote Love Actually’s Billy Mack, is all around. Bury St. Edmunds’ Christmas Fayre kicked the festive season off for me, and has been swiftly followed by a thoroughly enjoyable Crafternoon (making hand-stitched Christmas cards and origami stars) in aid of Mind, an evening of Christmassy activities to wrap up Brownies for the year, multiple mince pies and (for Laurence, at least) a steaming cup of mulled wine at the Mill Road Winter Fair.

For others, the countdown to Christmas begins with the launch of the festive sarnies – and that’s how this recipe came about. There’s a Pret a stone’s throw from the office so, one lunchtime, a few of us headed over to try out their Christmas menu; their festive baguette and brie, pistachio and cranberry baguette proved popular amongst us. But, I digress. One of my friends is rather fond of Pret’s Christmas Tiffin Bar: a slab of chocolate-y, gingerbread-y goodness topped with white chocolate, cranberries and pistachios. I made a few tweaks to my standard fridge cake recipe, and this festive tiffin was born. Enjoy!

1-Festive Tiffin (18)

Recipe | Festive Tiffin

Ingredients:

  • 300g dark chocolate
  • 125g margarine or butter
  • 3 tablespoons golden syrup
  • 1½ teaspoons ground allspice
  • 200g ginger biscuits, crushed
  • 50g dried cranberries
  • 50g sultanas
  • 100g white chocolate
  • Gold stars, dried cranberries and/or pistachios (to decorate)

Method:

  1. Line an 8” (20cm) cake tin with foil.
  2. Put the ginger biscuits in a food bag (or large bowl) and crush with a rolling pin. Set aside.
  3. Gently melt the dark chocolate, margarine and golden syrup together in a large bowl over a pan of boiling water.
  4. Once melted, stir in the ground allspice.
  5. Tip the crushed ginger biscuits, dried cranberries and sultanas into the chocolate-y mixture.
  6. Pour the mixture into the lined cake tin. Smooth the surface with the back of a spoon.
  7. Leave in the fridge for 1-2 hours to set.
  8. Melt the white chocolate – a few thirty-second blasts in the microwave, with a stir after each does the trick. Pour this over the top, sprinkle with gold stars, dried cranberries and/or pistachios and return to the fridge for another hour or so to set.
  9. Cut into slices; serve chilled.

1-Festive Tiffin (14)

Recette | Festive Tiffin

Noël, pour citer Billy Mack de Love Actually (ou Réellement l’amour en québécois), est là. Cette année, la saison des fêtes a commencé à Bury St. Edmunds avec leur fameux (dans cette région) Christmas Fayre, et a été suivi d’un Crafternoon (un pause-midi en faisant des cartes de Noël et des étoiles en origami) au profit de Mind, une soirée plein d’activités festives avec les Brownies, plein de tartelettes fourrées de fruits secs et (pour Laurence, au moins) une tasse fumante de vin chaud au Mill Road Winter Fair.

Pour certains, la période des fêtes commence avec le lancement des sandwiches festifs – et c’est ainsi que cette recette est née. Pas loin de mon bureau il y a un Pret et, vers midi quelques semaines plus tôt, nous y sommes allées pour déguster leur menu de Noël ; leur baguette de Noël et celle du brie, pistache et canneberge étaient nos préférées. Mais je m’écarte du sujet. Une de mes amies aime beaucoup le Christmas Tiffin Bar à Pret : un gros morceau de chocolat, saveur pain d’épices, couvert de chocolat blanc, canneberges et pistaches. J’ai modifié ma recette ‘fridge cake’, et voilà. Bonne dégustation !

Ingrédients :

  • 300g de chocolat noir
  • 125g de margarine/beurre
  • 3 cuillères à soupe de mélasse raffinée (ce qu’on appelle « golden syrup » en Angleterre)
  • 1½ petites cuillères de mélange d’épices
  • 200g de biscuits au gingembre, écrasé
  • 50g de canneberges secs
  • 50g de raisins de Smyrne
  • 100g de chocolat blanc
  • Étoiles d’orées, canneberges secs et/ou pistaches (pour la décoration)

Préparation :

  1. Doublez un moule à gâteau (8”/20cm) du papier aluminium.
  2. Mettez les biscuits au gingembre dans un sac plastique (ou un saladier) et écrasez-les avec un rouleau à pâtisserie. Mettez-les à côté.
  3. Dans un bain-marie, faites fondre le chocolat noir, margarine et mélasse raffinée.
  4. Une fois fondu, ajoutez le mélange d’épices.
  5. Ajoutez les biscuits écrasés, les canneberges secs et les raisins de Smyrne au mélange.
  6. Versez le mélange dans votre moule, et lissez légèrement le dessus avec le dos d’une cuillère.
  7. Réservez au frais au moins 1 heure.
  8. Faites fondre le chocolat blanc – placez-le 30 secondes au four à micro-ondes, remuez, et répétez jusqu’à ce que le chocolat soit lisse. Versez-le dans votre moule, saupoudrez des étoiles d’orées, de canneberges et/ou pistaches, et le remettez au frigo (une ou deux heures suffiront).
  9. Coupez en tranches et servez-la fraiche.

5 thoughts on “Festive Tiffin

  1. I had never heard of tiffin before until you posted this! The dessert looks absolutely divine, and it looks really easy to make. Maybe I will this holiday season! Thanks for sharing the recipe. 🙂

    Liked by 1 person

    1. Perhaps ‘fridge cake’ is more common in the US? Over here, we use the two interchangeably! It’s super simple to make, and easy to make substitutions too (I made a Mini Eggs version for Easter). Enjoy!

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.