Mince Pies | Tartelettes Fourrées de Fruits Secs

[veuillez défiler vers le bas pour la version française] Christmas is coming and already my festive socks are out, ‘Fairytale of New York’ has become the breakfast soundtrack and the first batch of mince pies has been baked. I love everything about Christmas: the twinkling fairy lights draped around trees; the scent of freshly-baked festive treats; mugs of hot apple juice; and the promise of snow. (Cambridge has already delivered on that last one. Woohoo!) When I was younger, I used to eat jam tarts while my parents tucked into mince pies; these days, I can’t get enough of these delicious little tartlets. (They’re also the subject of one of my favourite festive jokes: What creeps around the bakery at Christmas? Mince spies!) Once a meaty treat, the mince pie is now a buttery, sugary, citrusy morsel: a bite-sized crumbly shortcrust pastry case filled with a mixture of plump and juicy dried fruits.

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Recipe | Mince Pies

This recipe makes approximately 24 mince pies.

Ingredients:

  • 220g flour
  • 50g margarine
  • 50g lard
  • Pinch of salt
  • Pinch of sugar
  • Cold water
  • 411g jar of mincemeat (I used Tesco Finest)

Method:

  1. Combine the flour, sugar and salt in a large mixing bowl.
  2. Rub the butter and lard into the flour with your fingertips.
  3. Add the water, a spoonful at a time, until the mixture comes together.
  4. Lightly flour your work surface, and roll out the pastry to a thickness of about 0.5cm.
  5. Grease and flour a twelve cup bun tray.*
  6. Use a round cookie cutter (or a glass/mug) to cut out twenty four circles of pastry, and transfer these to the bun tray.
  7. Spoon a teaspoon of mincemeat into each of them.
  8. Use a small, star-shaped cookie cutter to cut out twenty four pastry stars, and press these on top of the pies.
  9. Bake at 200°C (conventional oven) for 20 minutes, or until golden brown.
  10. Serve while still warm.

*I always used to call this a fairy cake tray, but it seems as though most retailers call it a bun tray.

Tips:

  • I couldn’t find my star-shaped cutter, so used other festive cookie cutters instead. (Poundland currently have a nice packet of five festive cookie cutters available for the princely sum of – you guessed it – a pound.)
  • When it comes to mincemeat, it’s worth paying a wee bit more for a good quality (read: slightly boozy) jar.

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Recette | Tartelettes Fourrées de Fruits Secs

Noël arrive, et mes chaussettes festives sont déjà en service, ‘Fairytale of New York’ est notre chanson de choix au petit-déj et j’ai fait la première fournée de tartelettes fourrées de fruits secs. J’aime tellement Noël : les arbres drapés de guirlandes électriques ; l’odeur des friandises qui viennent d’être cuites au four ; les tasses de jus de pomme chaud ; la promesse de la neige. (Pour ce dernier, Cambridge a déjà satisfait mes envies. Ouais !) Quand j’étais petite, j’ai mangé des tartelettes à la confiture tandis que mes parents ont attaqué les tartelettes fourrées de fruits secs ; aujourd’hui, je raffole de ces petites tartelettes délicieuses. Autrefois plein de viande, cette tartelette est maintenant une bouchée au goût de beurre, du sucre et des agrumes : un petit morceau de pâte brisée rempli d’un mélange de fruits secs et charnus.

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Cette recette fait environ 24 tartelettes fourrées de fruits secs.

Ingrédients :

  • 220g de farine
  • 50g de margarine
  • 50g de saindoux
  • Pincée de sel
  • Pincée de sucre
  • Eau froide
  • 411g bocal de mincemeat (mélange fruité, y compris du suif, des raisins secs, des agrumes et du cognac/porto ; j’ai utilisé un bocal de « Tesco Finest »)

Préparation :

  1. Mélangez la farine, le sel et le sucre dans un saladier.
  2. Incorporez la margarine et le saindoux avec vos bouts de doigts.
  3. Petit à petit, ajoutez de l’eau froide, et remuez le mélange pour former la pâte
  4. Mettez un peu de farine sur votre plan de travail, et étalez la pâte en une couche de 0.3cm.
  5. Beurrez légèrement un moule mini-tartelettes, et saupoudrez-le d’un peu de farine.
  6. Avec un emporte-pièce rond (ou un verre/une tasse), faites vingt-quatre cercles, et transférez-les au moule.
  7. Mettez une petite cuillère de mincemeat dans chaque tarte.
  8. Avec un emporte-pièce en étoile, faites vingt-quatre étoiles, et mettez-les en dessus du mincemeat.
  9. Faites cuire les tartelettes à 200°C (four normal) pendant 20 minutes, ou jusqu’à ce que la croûte devienne dorée.
  10. Servez-les chaudes.

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Idées :

  • Je n’arrivais pas à trouver mon emporte-pièce en étoile ; j’ai donc utilisé d’autres emporte-pièces festifs. (Poundland a un paquet de cinq emporte-pièces festifs en ce moment, disponible pour la jolie somme de – vous l’aurez devinez – un livre sterling.)
  • Il vaut la peine d’acheter un bocal de mincemeat d’une bonne qualité (c-à-d, alcoolisée).
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