Millionaire’s Shortbread

[veuillez défiler vers le bas pour la version française] Fortunately, you don’t have be part of the 1% to indulge in this decadent dessert: we nine-to-fivers can dig in too. Baking is more than just an opportunity for me to satisfy my sweet tooth; it’s also an opportunity for me to recreate childhood favourites and unspool the memories associated with these sweet treats. My love affair with millionaire’s shortbread goes back a decade or two and has its roots in the little P&A Davies counter in my local newsagent’s. P&A Davies has gone, but the not-so-humble millionaire’s slice lives on. (Thank goodness!) What could be better than a slice of crumbly shortbread, featuring a thick layer of gooey, golden caramel and topped with chocolate? Two slices, perhaps?

1-Millionaire's Shortbread (1)

Recipe | Millionaire’s Shortbread

Ingredients:

For the shortbread:

  • 175g plain flour
  • 50g sugar
  • 110g butter or margarine

For the caramel:

  • 175ml condensed milk
  • 110g butter or margarine
  • 110g light brown sugar
  • 2 tablespoons golden syrup
  • 1 teaspoon vanilla essence (optional)

For the topping:

  • 200g dark chocolate
  • 50g white chocolate

Method:

  1. Begin by lining a 20x20x5cm tin with foil or greaseproof paper.
  2. Next, prepare the shortbread layer. Sift the flour into a bowl, then stir in the sugar. Rub the butter in with your fingers, and bring the mixture together into a ball. Roll out the shortbread to a thickness of approximately 0.5cm.
  3. Bake the shortbread for 25-30 minutes at 180°C (or 160°C fan), or until golden.
  4. While the shortbread is baking, crack on with the caramel. Pour the condensed milk into a saucepan and add the butter, light brown sugar and golden syrup to it. Stir continuously over a low heat for 7-10 minutes, until it forms a thick, golden-brown mixture. Remove from the heat. If you’re using it, add the vanilla essence now.
  5. Pour the caramel over the shortbread and put it in the fridge to set.
  6. While you’re waiting for the caramel to set, melt the chocolate. You can either melt the chocolate in a heat-proof bowl over a saucepan of boiling water, or melt it in the microwave – but if you’re using two different types of chocolate, be sure to melt them in separate bowls.
  7. Once the caramel layer has set, remove the tin from the fridge. Pour the dark chocolate over the caramel and use the back of a spoon to spread it into an even layer. Then, drizzle the white chocolate on top and use a knife to swirl it through the dark chocolate.
  8. Pop it back in the fridge to set.
  9. Once set, use a warm knife to cut it up . . . and get gobbling!

Tips:

  • Feel free to experiment with shapes: triangles make a nice change from the usual squares and rectangles.
  • For the topping, you could use just one type of chocolate rather than two, and use some gold and silver stars to jazz it up.

1-Millionaire's Shortbread (2)

Fort heureusement, vous n’avez pas besoin d’être bourré de fric pour vous faire plasir avec ce dessert indulgent : nous qui avons des horaires de bureau pouvons le manger aussi. La pâtisserie est plus qu’une occasion pour satisfaire mon bec sucré ; elle me donne aussi l’occasion de recréer les desserts de mon enfance et de me lancer dans mes souvenirs qui sont liés avec ces sucreries. Mon histoire d’amour avec millionaire’s shortbread a commencé il y a dix ans voire vingt et a ses racines dans le petit comptoir de P&A Davies chez le marchand de journaux près de chez moi. P&A Davies n’existe plus, mais ce dessert pas très modeste demeure. (Dieu merci !) Que pourrait-être mieux qu’une tranche de sablé friable, avec une couche épaisse du caramel gluant et doré, et couvert du chocolat ? Deux tranches, peut-être . . .

1-Millionaire's Shortbread (3)

Recette | Millionaire’s Shortbread

Ingrédients :

Pour le sablé :

  • 175g de farine
  • 50g de sucre
  • 110g de beurre ou margarine

Pour le caramel :

  • 175ml de lait concentré sucré
  • 110g de beurre ou margarine
  • 110g de cassonade
  • 2 cuillères à soupe de mélasse raffinée (comme Lyle’s Golden Syrup, ou une marque équivalente)
  • 1 petite cuillère d’essence de vanille (optionnelle)

Pour la décoration :

  • 200g de chocolat noir
  • 50g de chocolat blanc

Method:

  1. Pour commencer, doublez un moule à gâteau du papier aluminium ou du papier cuisson.
  2. Ensuite, préparez le sablé. Tamisez la farine, puis ajoutez le sucre. Incorporez le beurre avec vos bouts de doigts, et remuez le mélange pour former une balle. Étalez la pâte en une couche d’environ 0.5cm.
  3. Cuisez le sablé pendant 25 à 30 minutes à 180°C (four normal) ou à 160°C (four à chaleur tournante) ou jusqu’à ce que la pâte devienne dorée.
  4. Pendant que le sablé cuit, préparez le caramel. Versez le lait condensé sucré dans une casserole, puis la margarine, la cassonade et la mélasse raffinée. Mélangez continuellement à feu doux pendant 7 à 10 minutes, jusqu’à ce qu’il devienne un mélange épais et brun doré. Retirez-le du feu. Si vous allez utiliser un peu d’essence de vanille, ajoutez-la maintenant.
  5. Versez le caramel sur le sablé qui est déjà dans le moule à gâteau, et mettez-le dans le frigo pour qu’il se solidifie.
  6. Tandis que le caramel se solidifie, faites fondre le chocolat. Vous pouvez soit faire fondre le chocolat dans un bol résistant à la chaleur sur une casserole d’eau chaude, soit mettre le chocolat dans le four à micro-ondes – mais si vous allez utiliser deux sortes de chocolat, faites-les fondre dans deux bols différents.
  7. Après que le caramel s’est solidifié, retirez le moule à gâteau du frigo. Versez le chocolat noir sur le caramel, et étalez-la en une couche uniforme. Ensuite, versez un filet de chocolat blanc sur le chocolat noir, et utilisez un couteau pour créer un motif de tourbillons.
  8. Remettez le moule à gâteau dans le frigo pour se solidifier.
  9. Une fois pris, coupez-le en tranches avec un couteau chaud . . . et engloutissez-le !

Idées :

  • Expérimentez avec des formes : vous pouvez couper ce dessert en triangles, au lieu des carrés ou des rectangles.
  • Pour la décoration, vous pourriez utiliser une sorte de chocolat au lieu de deux, et ajoutez d’autres décorations (les étoiles en or et argent) pour l’égayer.

1-Millionaire's Shortbread (4)

6 thoughts on “Millionaire’s Shortbread

  1. Millionaire’s shortbread is the ultimate definition of sinful! I’ve made it before, and it takes a lot of willpower not to eat the whole batch; it’s that addictive! Love your recipe, and I hope to make it sometime while living abroad. 🙂

    Liked by 1 person

    1. It truly is – irresistible and terribly unhealthy! (Though I think the mantra “everything in moderation” fits the bill rather well here.) It took a lot of self-restraint for me to make it last!

      Liked by 1 person

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