Lime and Coconut Loaf Cake | Gâteau au Citron Vert et à la Noix de Coco

[veuillez défiler vers le bas pour la version française] After a blissfully sunny weekend, the heavens opened just in time for my birthday and I’ve been experiencing a classic (aka rainy) British summer ever since. Fortunately, the drizzle eventually dried up and our plan to hike up Moel Famau and enjoy a slice of cake at the summit wasn’t rained off. Back in the UK, I have ready access to a wider (and crucially, cheaper) range of ingredients, so the lime and coconut cake that had spent the best part of a year on my to-bake list was now well and truly overdue. Although I’m partial to a slice of cake any day of the year, a birthday needs a cake – an ideal opportunity to trial a new cake, if ever I needed one. While my parents and I enjoyed every crumb, my sister branded me a freak for my choice of cake. (She wasn’t actually around to sample it, so she doesn’t know what she’s missed out on – which is a lot, if my levels of cake satisfaction are anything to go by.) If you’re in need of a cheap getaway to the tropics, pick up a bag of desiccated coconut and some limes and have a tropical afternoon tea with this recipe!

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Recipe | Lime and Coconut Loaf Cake

Ingredients:

  • 150g sugar
  • 125g margarine or butter
  • 3 eggs, lightly beaten
  • 175g self-raising flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 2 tablespoons milk
  • 50g desiccated coconut, plus a little extra for decoration
  • 4 limes, zested and juiced
  • 125g icing sugar

Method:

  1. Rub about three quarters of the zest into the sugar; the rest will be used for decoration.
  2. Beat the lime sugar and margarine together.
  3. Add the eggs.
  4. Stir in the flour, baking powder and desiccated coconut.
  5. Add the milk and juice of one lime (roughly a tablespoon).
  6. Grease a 1.5lb loaf tin and line it with greaseproof paper. Pour the mixture into the tin, using the back of a spoon to spread the mixture into an even layer.
  7. Bake for 50 minutes at 180°C. When it has been in the oven for 20 minutes, cover the cake with foil to prevent the top from burning while the inside continues to bake.
  8. While the cake is baking, prepare the glaze. Sift the icing sugar into a bowl, and add a teaspoon of lime juice at a time until you achieve the desired consistency.
  9. Allow the cake to cool before drizzling it with the lime glaze. Sprinkle the remaining lime zest and a teaspoon of desiccated coconut on top, before the glaze hardens.

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Tips:

  • If you’d rather not make a lime glacé icing, you could make a simple lime drizzle instead. Simply mix the juice of two limes with 50g of sugar, and pour this over the cake while it’s still warm.
  • Fellow users of an Aga Classic can follow the recipe above, but when it comes baking your loaf cake, forty minutes with the shelf in does the trick (cover with foil after twenty minutes as above).

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Recette | Gâteau au Citron Vert et à la Noix de Coco

Après un week-end merveilleusement ensoleillé, les cieux se sont déchirés juste à temps pour mon anniversaire, et je vis un été typiquement anglaise depuis (lire : plein de pluie). Heureusement, la bruine a éventuellement cessé et nous n’avons pas eu besoin d’annuler notre projet de manger une tranche de gâteau au sommet du Moel Famau. Au Royaume-Uni, j’ai plus de choix d’ingrédients (et en plus, ils sont souvent moins chers), alors le gâteau au citron vert et à la noix de coco qui est sur ma liste de choses à faire cuire depuis presque un an était bel et bien en retard. Bien que je sois friande de tout ce qui est sucré tous les jours de l’année, pour un anniversaire il faut du gâteau – c’était donc le moment parfait pour essayer une nouvelle recette, si jamais j’en avais besoin. Tandis que mes parents et moi ont adoré chaque mie, ma sœur m’a appelé une fille bizarre pour mon choix de gâteau. (Elle n’était même pas là pour le goûter, elle ne sait pas ce qu’elle rate – beaucoup, si on se fie à mon niveau de gâteau-faction.) Si vous avez besoin d’une vacance pas chère aux tropiques, achetez un paquet de noix de coco séchée et quelques citrons vert et avez un petit goûter tropical avec cette recette !

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Ingrédients :

  • 150g de sucre
  • 125g de margarine ou beurre doux
  • 3 œufs, battus
  • 175g de farine (poudre à lever incorporée)
  • 1 petite cuillère de poudre à lever
  • 2 cuillères à soupe de lait
  • 50g de noix de coco séchée, et une petite cuillère en plus pour la garniture
  • 4 citrons vert, pelés et pressés
  • 125g de sucre glace

Préparation :

  1. Incorporez trois quarts du zeste au sucre ; le reste sera utilisé pour la garniture.
  2. Battez le sucre citron vert avec la margarine.
  3. Ajoutez les œufs.
  4. Incorporez la farine, la poudre à lever et la noix de coco séchée.
  5. Ajoutez le lait et le jus d’un citron vert (environ une cuillère à soupe).
  6. Beurrez légèrement un moule à pain (1.5lb) et la doublez du papier cuisson. Versez la pâte dans le moule, et étalez-la avec une cuillère pour que vous ayez une couche plate.
  7. Faites cuire le gâteau à 180°C (four normal) ou à 160°C (four à chaleur tournante) pendant 50 minutes. Après 20 minutes de cuisson, couvrez-le du papier aluminium – comme ça, la croûte ne brûlera pas pendant que l’intérieur du gâteau continue à cuire.
  8. Tandis que le gâteau cuit, préparez la garniture. Tamisez le sucre glace dans un bol, puis ajoutez le jus des citrons vert, cuillère par cuillère, jusqu’à obtenir une consistance épaisse.
  9. Laissez le gâteau rafraîchir avant de le couvrir de glaçage. Saupoudrez le gâteau du zeste de citron vert et de la noix de coco séchée, avant que le glaçage ne durcisse.

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Idées :

  • Si vous n’aimez pas préparer un glaçage sucre glace-citron vert, vous pourrez toute simplement faire un glaçage épais. Mélangez le jus de deux citrons vert avec 50g de sucre, puis versez-le sur le gâteau qui devrait être toujours chaud.
  • Les utilisateurs d’un Aga Classic (comme moi !) peuvent suivre la recette au-dessus, mais quand vous mettez votre gâteau au four, quarante minutes avec l’étagère devraient être suffisantes (couvrez-le du papier aluminium après vingt minutes, comme indiqué au-dessus).
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6 thoughts on “Lime and Coconut Loaf Cake | Gâteau au Citron Vert et à la Noix de Coco

  1. Looks so good! I was wondering if the limes could be substituted with lemons? I happen to have a surplus of lemons at home. Your recipe looks easily doable, and it’d be nice to try it out!

    Liked by 1 person

    1. I haven’t tried it with lemons, but on the basis they’re another citrus fruit I don’t see why it wouldn’t work! They’re bigger than limes though, so I reckon 2 lemons would do the trick 🙂

      Liked by 1 person

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