Chocolate Orange Brownies

[veuillez défiler vers le bas pour la version française] First and foremost, Happy Easter to those of you that celebrate it! I’m crossing my fingers (and toes) that some Mini Eggs have made their way across the Channel with my family this weekend, but I digress. A few weeks back, I had some leftover eggs from Pancake Day. The obvious solution – since I don’t eat eggs in their natural state – was to add oodles of chocolate and lashings of sugar to the mix and bake a batch of brownies. I’ve made brownies with Terry’s Chocolate Orange before, but this time I wanted to use orange zest for a more natural flavour. Having seen a recipe for lemon cake on What Jessica Baked Next, which suggested rubbing the lemon zest into the sugar for a more intense flavour, I decided to incorporate this technique into the brownies – which resulted in orange zestiness in every mouthful!

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Recipe | Chocolate Orange Brownies

Ingredients:

  • 275g butter
  • 300g dark chocolate
  • 325g sugar
  • Zest of 2 large oranges
  • 4 eggs, lightly beaten
  • 175g plain flour
  • 1 teaspoon baking powder

Method:

  1. Begin by melting the butter and chocolate together in a glass bowl over a saucepan of boiling water; stir together as they melt.
  2. Once completely melted, remove the bowl from the heat.
  3. Rub the orange zest into the sugar with your fingers.
  4. Stir the sugar mixture into the melted butter and chocolate.
  5. Add the eggs.
  6. Mix in the flour and baking powder.
  7. Line an 18x25x5cm tin with foil or greaseproof paper.
  8. Tip the brownie mixture into the tin and spread it around to form an even layer.
  9. Bake for 40 minutes at 180°C (or 50 minutes at 160°C in a fan oven); when baked the top should have a thin crust, but the inside should be soft and gooey.
  10. Leave to cool, cut into squares and try not to devour the whole lot in one sitting!

Tips:

  • You can melt the butter and the chocolate together in the microwave, but I find it’s better to use the bain-marie method; this way, the chocolate and butter is less likely to split.
  • Covering the brownie with foil at the 30 minute mark prevents the outer layer from burning while the inside is still firming up.

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Recette | Brownies Chocolat-Orange

Tout d’abord, Joyeuses Pâques à tous mes lecteurs qui célèbrent cette fête ! Je croise mes doigts (et mes doigts de pied) que ma famille m’a apporté des Mini Eggs ce week-end, mais je m’écarte du sujet. Il y a quelques semaines, j’avais quelques œufs qui restent après Mardi Gras. La solution évidente – puisque je ne mange pas les œufs seuls – était d’ajouter des tas de chocolat et une quantité énorme de sucre au mélange et de faire une fournée de brownies. Ayant vu une recette pour gâteau au citron sur What Jessica Baked Next, qui a recommandé d’incorporer le zeste de citron dans le sucre pour obtenir un goût plus intense, j’ai décidé d’utiliser ce technique avec mes brownies – et le résultat était une saveur piquante dans chaque bouchée !

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Ingrédients :

  • 275g de beurre doux
  • 300g de chocolat noir
  • 325g de sucre blanc
  • Zeste de 2 grands oranges
  • 4 œufs, battus
  • 175g de farine de ménage
  • 1 petite cuillère de poudre à lever

Préparation :

  1. Commencez en faisant fondre le beurre et le chocolat au bain-marie.
  2. Une fois fondu, retirez le bol de la chaleur.
  3. Incorporez le zeste d’orange au sucre avec vos bouts de doigt.
  4. Puis, ajoutez le mélange de sucre au mélange chocolat-beurre.
  5. Ajoutez les œufs.
  6. Ajoutez la farine et le poudre à lever.
  7. Beurrez légèrement un moule à tarte (d’environ 18x25x5cm), ou utiliser du papier cuisson/ aluminium – à vous de choisir.
  8. Versez la préparation pour gâteau dans le moule, et étalez-la pour que vous ayez une couche plate.
  9. Cuisez le brownie pour 40 minutes à 180°C (four normal) ou 50 minutes à 160°C (four à chaleur tournante) ; une fois cuit, l’extérieur devrait avoir une croûte fine, mais l’intérieur devrait être moelleux et gluant.
  10. Laissez-le rafraîchir, coupez-le en tranches et essayez de ne pas tout mangez d’une seule traite !

Idées :

  • Vous pouvez aussi faire fondre le beurre et le chocolat dans un four à micro-ondes, mais je trouve que c’est mieux d’utiliser un bain-marie ; comme ça, vous ne risquez pas la séparation du beurre et du chocolat.
  • Après 30 minutes de cuisson, couvrez le brownie avec du papier aluminium, pour que l’extérieur du brownie ne brûle pas tandis que l’intérieur continue à cuire.

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9 thoughts on “Chocolate Orange Brownies

  1. Happy Easter! Those brownies look divine. I love infused flavors, like orange or mint, into brownies, so this post made me happy! I’m inspired to start baking again, although it’ll have to be when I return to the U.S.!

    Liked by 1 person

    1. Hope you’re having a lovely Easter weekend (and enjoyed Semana Santa in Spain). After baking brownies with actual oranges I don’t think I’ll ever go back to baking them with just Terry’s Chocolate Orange!

      Liked by 1 person

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