Apple and Cinnamon Crumble Cake | Gâteau Pomme-Cannelle

[veuillez défiler vers le bas pour la version française] After a balmy February, gales are now blowing ferociously in Lyon and it feels like the clock’s turned back a season or two. A couple of weeks ago, I was in desperate need of some creature comforts. (I miss England. Life abroad isn’t always a piece of gâteau.) Apple crumble was a staple dessert of my childhood; its cousin apple pie made a guest appearance every now and again, but my loyalty to the trusty apple crumble never wavered. Since kitchen supplies are – ahem – limited, I decided to combine the crusty crumble topping with a classic sponge. A light sponge topped with a (hefty) sprinkle of cinnamon crumble and a couple of layers of sliced apples were all it took to transport me back to the vast dining table of my childhood, devouring spoonful after spoonful of sugary apple-y goodness.

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Recipe | Apple and Cinnamon Crumble Cake

Ingredients:

For the cake:

  • 150g sugar
  • 125g butter
  • 3 eggs
  • 175g self-raising flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 2 tablespoons milk
  • 2-3 medium apples, peeled and thinly sliced

For the crumble topping:

  • 50g flour
  • 25g sugar
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 25g butter

Method:

  1. Cream the butter and sugar together.
  2. Add the eggs, one at a time.
  3. Gradually stir in the flour and baking powder, then add the milk.
  4. Grease and flour an 18x25x5cm tin, or line it with greaseproof paper if you prefer.
  5. Pour half the mixture into the tin and spread into an even layer.
  6. Layer the slices of apple across the cake mixture until you have used up all the slices; there should be enough for 2-3 layers of apple.
  7. Pour the rest of the mixture on top.
  8. Prepare the crumble topping. Mix the flour, sugar and cinnamon together, then rub the butter in with your fingers. Sprinkle across the top of the cake mixture.
  9. Bake for 30-35 minutes at 160°C fan (or 180°C for those of you with conventional ovens).
  10. Allow to cool, cut into slices and munch away!

Tips:

  • If you like, you could add a teaspoon of cinnamon to the cake mixture as well.
  • Apples could be substituted for pears; I used apples because they’re cheaper and more readily available at the moment.
  • Either tart cooking apples (such as the Bramley) or sweeter varieties (such as Braeburn or Royal Gala) can be used in this recipe; I used the latter as I’m yet to see a Bramley apple for sale here in France.

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Recette en français :

Après des températures douces en février, Lyon accueille actuellement les coups de vent (et aussi la pluie, oh là là) et il me semble qu’on est remonté le temps (une saison voire deux !) Il y a deux semaines, à peu près, j’ai eu un fort besoin du confort matériel. (L’Angleterre me manque. La vie à l’étranger n’est pas toujours du gâteau.) Le crumble aux pommes était un dessert typique de mon enfance ; sa cousine la tarte aux pommes a été consommée de temps en temps, mais je suis toujours restée fidèle au crumble aux pommes. Puisque les ustensiles sont – euh – limités, j’ai décidé de combiner la garniture croustillante de crumble avec une génoise classique. Celle-ci surmontée avec une (grande) pincée de crumble à la cannelle et deux ou trois couches de pommes coupées en tranches étaient tout ce qu’il faut pour me transporter à l’énorme table de la salle à manger de mon enfance, dévorant cuillère après cuillère de pommes sucrées.

Recette | Gâteau Pomme-Cannelle

Ingrédients :

Pour le gâteau :

  • 150g de sucre blanc
  • 125g de beurre
  • 3 œufs
  • 175g de farine (poudre à lever incorporée)
  • 1 petite cuillère de poudre à lever
  • 2 cuillères à soupe de lait
  • 2-3 pommes, taille moyenne, pelées et coupées en fines tranches

Pour la garniture de crumble :

  • 50g de farine
  • 25g de sucre
  • 1 petite cuillère de cannelle
  • 25g de beurre

Préparation :

  1. Battez le beurre avec le sucre.
  2. Ajoutez les œufs, l’un après l’autre.
  3. Ajoutez la farine et la poudre à lever, et puis le lait.
  4. Beurrez légèrement un moule à tarte (d’environ 18x25x15 cm) et saupoudrez-le avec un peu de farine ; vous pourriez aussi utiliser du papier cuisson, à vous de décider.
  5. Versez la moitié de la préparation pour gâteau dans le moule, et étalez-la pour que vous ayez une couche plate.
  6. Disposez les tranches de pomme en plusieurs couches, jusqu’à ce que toutes les tranches soient dans le moule ; vous aurez entre 2 et 3 couches de pomme.
  7. Versez la moitié de la préparation pour gâteau qui reste dans le moule.
  8. Faîtes la garniture de crumble. Mélangez la farine, le sucre et la cannelle, puis incorporez le beurre avec vos bouts de main. Saupoudrez-le au-dessous de la préparation pour gâteau.
  9. Cuisez le gâteau pour 30 à 35 minutes à 160°C (four à chaleur tournante) ou à 180°C (four normal)
  10. Laissez-le rafraîchir, coupez-le en tranches et servez-vous!

Idées :

  • Si une petite cuillère de cannelle dans la garniture de crumble n’est pas suffisante pour vous, ajouterez une petite cuillère de cannelle à la préparation pour gâteau !
  • Vous pourriez utiliser des poires au lieu des pommes ; j’ai utilisé ces dernières car elles sont facilement obtenues actuellement et moins chères.
  • Vous pourriez utiliser soit les pommes à cuire (p.ex. le Bramley), soit les variétés sucrées (p.ex. Braeburn or Royal Gala) dans cette recette ; vu que je n’aie pas encore vu une pomme Bramley au marché ici, j’ai utilisé des pommes sucrées.

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15 thoughts on “Apple and Cinnamon Crumble Cake | Gâteau Pomme-Cannelle

    1. The French for “yum” always makes me giggle, as it sounds almost like “miaow”! Glad your Whole 30 challenge helped you identify what the cause was – at least today there’s a wealth of gluten-free ingredients around.

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  1. Normally, I’m not a fan of apple-based desserts, but this looks heavenly! I’m with you when it comes to childhood desserts. Desperately craving some right now, but it’ll have to be satisfied once I return home after my contract ends!

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    1. Childhood desserts are the bees knees! One that always sticks in my mind was this five-flavoured ice cream, sort of like Neapolitan but with fruity flavours, that I used to eat round at a family friend’s, but I can’t remember for the life of me what it was called! I don’t even have a glass bowl here to make an apple crumble, so that’s how I ended up coming up with a cake version. I’m looking forward to baking other things when I return home, since I don’t see the point in buying heaps of kitchen stuff here only to have to leave it behind come June!

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  2. You are actually my favourite person in the world right now!!! I made the summer fruit crumble cake of yours a few weeks before Christmas and my stepdad loved it so much he asked me to make it again for his birthday cake (which I absolutely destroyed, turns out it was beginner’s luck!). Anyway, apple crumble is my favourite thing in the whole world and I’ve been wondering if it’d work in the same way as the summer fruit crumble cake – I AM EXCITED TO TRY THIS!

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    1. Aah glad you enjoyed the summer fruit crumble cake! I figured I ought to follow up on the suggestion I’d made that the summer fruits could be substituted for apples and pears and whatnot, so did a “test drive” as it were the other week! I’ve had a stupid number of kitchen blunders myself – usually revolving around using the oven itself. I have an Aga at home, so when I first went to uni I was forever forgetting to preheat the oven – I even grilled a cake once, needless to say that didn’t turn out so well…

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