Nutella Brownies

[veuillez défiler vers le bas pour la version française] Alas, the time has come for me to make a confession: I’m not a Nutella fan. I don’t consume it by the spoonful directly from the jar nor do I spread lashings of it on toast every morning (the fact I don’t even have a toaster is beside the point). On the contrary, Laurence is a Nutella fiend – he drowns his toast in Nutella, adds it to his (delicious) banana bread and is visiting this weekend. So what better way to honour his visit than with a bake incorporating his favourite chocolate-hazelnut spread? I may not be a fan of Nutella in isolation, but in rich, decadent, fudgy brownie form . . . well, that’s a different story!

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Recipe | Nutella Brownies

Ingredients:

  • 275g butter
  • 200g dark chocolate
  • 325g sugar
  • 4 eggs, lightly beaten
  • 175g plain flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 200g jar of Nutella

Method:

  1. Begin by melting the butter and chocolatetogether in a glass bowl over a saucepan of boiling water; stir together as they melt.
  2. Once completely melted, remove the bowl from the heat and stir in the sugar.
  3. Add the eggs, followed by the flour and baking powder.
  4. Next, stir in about half the jar of Nutella.
  5. Line an 18x25x5cm tin with foil or greaseproof paper.
  6. Pour about a third of the brownie mixture into the tin and spread it around to form an even layer.
  7. Dollop in a couple of teaspoons of Nutella and swirl them through the mixture.
  8. Repeat until all the brownie mixture is in the tin and the Nutella jar is empty.
  9. Bake for 40 minutes at 180°C (or 50 minutes at 160°C in a fan oven); when baked the top should have a thin crust, but the inside should be soft and gooey.
  10. Leave to cool, then cut into squares and munch away!

Tips:

  • You can melt the butter and the chocolate together in the microwave, but I find it’s better to use the bain-marie method (read: glass bowl over saucepan of boiling water method) to prevent the chocolate and butter mixture from splitting.
  • Since oven times can vary enormously, I recommend covering the brownie with foil at the 30 minute mark – this way the outer layer won’t burn while the inside is firming up.

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Recette en français :

Enfin, le temps est venu de faire une confession : je ne suis pas fan de Nutella. Je ne le consomme ni avec une cuillère directement du pot, ni en grosses quantités sur le pain grillé (le fait que je ne possède pas un grille-pain est hors sujet). Au contraire, Laurence est un obsédé du Nutella – il recouvert son pain grillé de Nutella, l’ajoute à son gâteau à la banane (délicieux) et comme il me rende visite ce week-end j’ai décidé de créer une nouvelle recette de brownie en utilisant sa pâte à tartiner préférée en l’honneur de son séjour. C’est vrai que je ne suis pas fan de Nutella tout seul, mais en forme d’un brownie riche, décadent et gluant . . . ça, c’est une autre histoire !

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Recette | Nutella Brownies

Ingrédients :

  • 275g de beurre doux
  • 200g de chocolat noir
  • 325g de sucre blanc
  • 4 œufs, battus
  • 175g de farine de ménage
  • 1 petite cuillère de poudre à lever
  • 200g pot de Nutella

Préparation :

  1. Commencez en faisant fondre le beurre et le chocolat au bain-marie.
  2. Une fois fondu, retirez le bol de la chaleur et incorporez le sucre.
  3. Ajoutez les œufs, puis la farine et le poudre à lever.
  4. Ensuite, ajouter la moitié du pot de Nutella au mélange.
  5. Beurrez légèrement un moule à tarte (d’environ 18x25x5cm), ou utiliser du papier cuisson/ aluminium – à vous de choisir.
  6. Versez environ un tiers de la préparation pour gâteau (ou brownie, ça se dit ?) dans le moule, et étalez-la pour que vous ayez une couche plate.
  7. Ajoutez deux petites cuillères de Nutella ; réalisez des marbrures à l’aide d’une fourchette/ cuillère.
  8. Répétez ce processus avec les deux tiers qui restent.
  9. Cuisez le brownie pour 40 minutes à 180°C (four normal) ou 50 minutes à 160°C (four à chaleur tournante) ; une fois cuit, l’extérieur devrait avoir une croûte fine, mais l’intérieur devrait être moelleux et gluant.
  10. Laissez-le rafraîchir, coupez-le en tranches et servez-vous !

Idées :

  • Vous pouvez aussi faire fondre le beurre et le chocolat dans un four à micro-ondes, mais je trouve que c’est mieux d’utiliser un bain-marie.
  • Les températures des fours peuvent varier énormément, je vous conseille donc de couvrir le brownie avec du papier aluminium aux alentours de 30 minutes pour que l’extérieur du brownie ne brûle pas.

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16 thoughts on “Nutella Brownies

    1. I’m beginning to think Nutella has more potential in baking than it does on its own – though you can (almost) never go wrong with brownies! Have fun making them – and don’t be worried if they seem too gooey when you take them out of the oven, as they’ll carry on “baking” as they cool and will firm up a bit!

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  1. I enjoy Nutella and to have it in brownie form is absolutely divine! I’ve tried making cupcake versions of it before, but unfortunately they don’t yield much Nutella taste no matter how much I add to the batter. Any case, I’d love to try the brownie version!

    Liked by 1 person

    1. Ooh I’ve never tried cupcake versions – though it has to be said I never have much luck with them all coming out a similar size! I’ve seen some recipes which use entirely Nutella, no cocoa powder or standard chocolate, so that might yield a more Nutella-y taste! How did you find the Fête des Lumières by the way?

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      1. I’ve used Nutella in the cupcake version, but I guess all of the flour and other ingredients take away the intensity of the hazelnut flavor; I guess I’ll have to tinker with it until I can get that super Nutella-y taste!

        I’m just about to write about the fête des Lumières, so look out for it soon!

        Liked by 1 person

    1. Funny how some people can eat it like there’s no tomorrow and then there’s a seemingly rare group of non-fans! I like a nutty taste to brownies so Nutella worked pretty well (and much cheaper than ground nuts here in France!)

      Liked by 1 person

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