Orange and Cinnamon Traybake | Gâteau à l’Orange et à la Cannelle

[veuillez défiler vers le bas pour la version française] With the mercury dropping and incessant rain dampening my commute (pun intended), Lyon is feeling an awful lot like home, albeit without the best autumnal celebration of them all: Bonfire Night. Since there were no sparklers, fireworks or toffee apples to be found, an autumnal inspired bake was in order. Enter, oranges, cinnamon and lashings of buttercream. Despite our malfunctioning fridge doing its utmost to prevent a cake from being produced (frozen butter, anyone?), this delicious, aromatic traybake was promptly devoured by my fellow cake-loving flatmates. As an added bonus, this recipe can be easily adapted – try adding a handful of sultanas or experimenting with different flavoured frostings if you fancy pushing the boat out!

1-dsc06326

Recipe | Orange and Cinnamon Traybake

Ingredients

For the cake:

  • 150g sugar
  • 125g butter
  • 3 eggs
  • 175g self-raising flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon cinnamon
  • Zest of 2 oranges (optional: save ¼ of the zest for the decoration)
  • 2 tablespoons milk

For the icing:

  • 100g butter
  • 300g icing sugar
  • 1 teaspoon milk (optional)

Method:

  1. Zest the oranges and set aside.
  2. Cream the butter and sugar, then add the eggs one at a time.
  3. Stir in the flour, baking powder and cinnamon, followed by the orange zest. You can save some for the icing/decoration, or add the whole lot to the cake batter.
  4. Add the milk.
  5. Grease and flour an 18x25x5cm tin, or line it with foil/greaseproof paper if you prefer.
  6. Pour the mixture into the tin; use the back of a spoon or a spatula to spread the mixture evenly around the tin.
  7. Bake at 160°C fan (or 180° conventional oven) for 30-35 minutes.
  8. While the cake is baking, prepare the icing. Soften the butter, then add the icing sugar a little at a time. For a smoother consistency, add a teaspoon of milk.
  9. Allow the cake to cool completely before icing.
  10. Smother in icing, sprinkle with orange zest and/or cinnamon if you like, cut into slices and munch away!

Tips:

  • You could incorporate the remaining zest and ½ a teaspoon of cinnamon into the icing itself.
  • Cinnamon can be substituted for ground mixed spice/allspice.

1-dsc06328

Recette en français :

Avec la baisse des températures et la pluie incessante sapant mon trajet (jeu de mots intentionnel), Lyon ressemble beaucoup à l’Angleterre, mais sans la meilleure fête d’automne : le 5 novembre, ou « Bonfire Night ». Puisque il n’y avait ni de cierges magiques, ni de feux d’artifice ni de pommes d’amour au supermarché, une fournée d’automne était en règle. Et voilà : des oranges, de la cannelle et le glaçage à gogo. Bien que notre frigo caractériel a fait tout son possible pour empêcher la préparation de ce gâteau (y-a-t-il des preneurs pour le beurre congelé ?), ce gâteau aromatique et délicieux a été rapidement dévoré par mes colocataires qui sont aussi fans des gâteaux. Cette recette peut être facilement adaptée à vos envies – ajoutez une poignée de raisins secs, or créez des saveurs différents de glaçage si vous souhaitez frapper un grand coup !

Recette | Gâteau à l’orange et à la cannelle

Ingrédients

Pour le gâteau:

  • 150g de sucre blanc
  • 125g de beurre doux
  • 3 œufs
  • 175g de farine (poudre à lever incorporée)
  • 1 petite cuillère de poudre à lever
  • 1 petite cuillère de cannelle
  • 2 cuillères à soupe de lait
  • Zeste de 2 oranges (optionnel: gardez ¼ du zeste pour le glaçage)

Pour le glaçage:

  • 100g de beurre doux
  • 300g de sucre glace
  • 1 petite cuillère de lait (optionnel)

Préparation:

  1. Pelez des zestes d’oranges et mettez-les de côté.
  2. Battez le beurre avec le sucre, puis ajoutez les œufs l’un après l’autre.
  3. Incorporez la farine, la poudre à lever et la cannelle, avant d’ajouter le zeste. Vous pouvez soit garder ¼ du zeste pour le glaçage, soit verser tout le zeste dans la pâte.
  4. Ajoutez le lait.
  5. Beurrez légèrement un moule à tarte (d’environ 18x25x5 cm) et saupoudrez-le avec un peu de farine ; vous pourriez également utiliser du papier cuisson ou du papier aluminium.
  6. Versez la pâte dans le moule et étalez-la pour que vous ayez une couche plate.
  7. Cuisez le gâteau à 160°C (four à chaleur tournante) ou à 180°C (four normal) pendant 30-35 minutes.
  8. Tandis que le gâteau cuit, préparez le glaçage. Ramollissez le beurre, puis ajoutez le sucre glace petit à petit. Pour une consistance plus légère, ajoutez une petite cuillère de lait.
  9. Laissez le gâteau rafraîchir complètement avant de le glacer.
  10. Recouvrez-le de glaçage, saupoudrez-le avec le zeste et/ou un peu de cannelle, coupez-le en tranches et servez-vous !

Idées :

  • Vous pourriez incorporez le zeste qui reste et une demie-cuillère de cannelle dans le glaçage.
  • Au lieu de la cannelle, vous pourriez utiliser le piment de la Jamaïque.

1-dsc06341

Advertisements

12 thoughts on “Orange and Cinnamon Traybake | Gâteau à l’Orange et à la Cannelle

    1. Merci ! J’adore faire des gâteaux aux agrumes. Pour moi, c’est un bon moyen d’acquérir plus de vocabulaire et de pratiquer la traduction… et aussi de rendre mes posts accessibles à ceux qui parlent ma deuxième langue 🙂

      Liked by 1 person

    1. It really was saddening – that’s two Bonfire Nights I’ve missed now, though luckily not consecutively! But at least Bonfire Night takes place every year, so I’ll be back to get my fix of fireworks next autumn!

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s